על הקשר בין הבית לבין הגינה.
מאת: אתי שורצמן
הבית והגינה יישות אחת הם. כבר כשאנו עוברים את שער הכניסה לחצר, אנו מרגישים בבית, או לפחות היינו רוצים להרגיש כך. איך נחזק את ההרגשה הזו?
הגינה עוטפת את הבית, מגנה ומצלה עליו, ומסתירה אותו מהרחוב. הגינה היא גם הרחבה של הבית, החדר הגדול ביותר בבית. אם נחבר את הבית לגינה נקבל תחושה של בית כבר בכניסה לגינה ונרוויח תחושה של מרחב גדול יותר גם בבית וגם בגינה. מעברים קלים ופתוחים ללא מדרגות בין הבית לבין הגינה, פטיו (חצר פנימית), פינות ישיבה בהמשך לפתחי הבית, עץ צל בכניסה ליד הדלת, מרפסת כניסה או רחבת כניסה בנוייה יחסית - כל אלה מחברים בין הבית לבין הגינה מבחינה פיזית ומבחינה תחושתית ויוצרים תחושה של הרמוניה כללית החל משער הכניסה אל החצר.
אם כבר אנחנו מתייחסים אל הבית והגינה כאל ישות אחת, הרי שיש לתת לאיחוד הזה ביטוי עיצובי בנוסף על הקשר הפיזי, כלומר עלינו לשמור על אותו קו עיצובי בחוץ ובפנים, (בית שמעוצב בסגנון ים-תיכוני או ערבי, יישב בתוך גינה ים-תיכונית, בעוד שבית בעל קווים נקיים ומודרני יישב בתוך גינה בעלת קווים מודרניים.).
איך נכניס את הגן אל תוך הבית?
חלונות גדולים, חלונות צרפתיים ודלתות הזזה שקופות מהווים את הקשר העיקרי ומאפשרים קשר עין בין החוץ לפנים וגם קשר פיזי (פתח כניסה ויציאה), פטיו שסגור בחורף כמו חממה ופתוח בקיץ יכול להוות חיבור רב משמעות גם כן. (אגב, מאוד נעים להשקיף על גשם מבעד לחלון גדול כשאנו יושבים בחדר מחומם.)
המשך הריצוף ובכלל הקו העיצובי מפנים הבית אל השטח הקרוב לבית מבחוץ והכנסת צמחי בית לתוך הבית יכולים ליצור רצף בין הפנים לחוץ ולהגדיל את תחושת המרחב משני צידי המעבר (גם בחוץ וגם בפנים). אפשר אפילו פס ריצוף מבחוץ שנכנס אל תוך הבית או ריצוף פנים שמתפוגג אל תוך ריצוף החוץ.
פטיו פנימי בתוך הבית, אפשר פטיו קטן ומוצל שיכיל כמה צמחים וייצור גינה בתוך הבית וגם יכניס אור יום למרכז הבית.
כשבוחרים את עיצוב הפנים ליד החלונות יש להתייחס לכך שהם בעצם תמונה של החוץ: לבחור מסגרת הולמת, ולתכנן בזהירות את השתלבות התמונה מבחוץ עם האלמנטים השונים שבפנים. כשמעצבים את הגינה, יש להביא בחשבון את התמונות שתיווצרנה בחלונות ליושבים בבית.
ומה נעשה בגינה ע"מ לקשור אותה אל הבית?
חצרות קטנות ליד חדרי הילדים ליצירת פינות אירוח פרטיות עבורם.
מטבח חיצוני – ברביקיו וגם אולי כיריים לטיגון ולשאר בישולים ריחניים ואולי גם תנור סולארי בנוי לבישול איטי בקיץ...
אלמנט מים מפכפכים שיישמעו גם בבית (יכול להיות בעייתי), פעמוני רוח ושאר קולות גן יכולים להיכנס הביתה ולהביא אווירה של חוץ אל תוך הבית.
צמחי ריח ליד החלונות (כמו יערה ויסמין) יכניסו ניחוחות מהגינה הביתה. אין כמו לבוא בערב לבית מלא בניחוח פרחים, בייחוד בקיץ עם כל הלחות והחום שבחוץ.... אבל צריך להיזהר משתילה של צמחים בעלי ריח חזק מידי שיכול להוות מטרד ואף לגרום לכאבי ראש.
צמחי מאכל מכניסים את הגינה גם אל המטבח ואל הבטן.
תאורה מתוכננת היטב בלילה יכולה ליצור תמונה מרגשת בחלון ויכניסו את הגינה הביתה גם בלילה. מספיקות רק כמה נקודות אור קטנות שידגישו משהו יפה בגן או ייצרו אור גחליליות בקצה.
סוכת גפנים על הגג (גפן שתישתל בסמוך לבית) תוסיף לבית עוד קומה שתשמש לישיבה מוצלת בקיץ או פינת זולה (על הגג) וגם תצל על הבית משמש הקיץ ובחורף, מאחר והגפן נשירה הבית יחומם ע"י השמש.
אגב, רצוי לשמור על קשר עיצובי מובהק בין חלקי הגינה השונים. למשל, ריצוף כל האזורים בגינה באותו חומר או כמה צמחים שחוזרים ומופיעם בחלקים שונית של הגן וכו'.
אתי שורצמן
מעצבת גינות
eti.gardens@gmail.com
למאמרים נוספים בתחומי הבית / בית משותף לחצו כאן והיכנסו לדף המאמרים של פורטל "בתים"
מאמר מאת: אתי שורצמן - על הקשר בין הבית לבין הגינה.
מנהלים: אהרון ברגר אגרונום, אהרון ברגר
-
- מנהל מערכת הפורומים של "בתים"
- הודעות: 99
- הצטרף: 20/04/2009 - 19:59:24
Re: מאמר מאת: אתי שורצמן - על הקשר בין הבית לבין הגינה.
בבית שאישתי ואני בנינו לפני כמה שנים שמנו
ריצוף של מרצפות בטון בחצר בין הבית לגינה
ואנו מאוד מאושרים מהבחירה הזאת.
ריצוף של מרצפות בטון בחצר בין הבית לגינה
ואנו מאוד מאושרים מהבחירה הזאת.