בבניין שלי יש 8 דיירים וועד הבית לא נתן דוח כבר שנה וחצי ואין אספות ועד בכלל (ואם יש אז אף אחד לא בא).
ועד הבית בבניין שלי מסרב לפרסם דוח וטוען שלפי החוק
הוא אינו חייב לעשות זאת אלא מחוייב רק לתת למי
מהדיירים שרוצה להגיע אליו הביתה לראות את הדוחות.
מכיוון שיש סכסוך ביני ובין ועד הבית (שאינו קשור לנושא
הוועד) , ושאר הדיירים לא ממש אכפת להם מה קורה
בבניין ( רובם בשכירות..) הרי שאיני יכולה להגיע אליו
לראות את הדוחות (הוא הופך לאלים ורגזן מאוד בנסיון
לדבר איתו בכלל)
1.אם אכן הוועד מורשה לתת דוח רק בהסתכלות בביתו, או באסיפה, כיצד אני אמורה לראות דוח שכזה?
האם לפי חוק, הועד *חייב* לפרסם את הדוח בכניסה(כפי שמקובל בבניינים אחרים שראיתי)?
2.האם חוקית יכולים לחייב אותי להמשיך ולשלם לועד
כאשר אינני יודעת לאן הולכים הכספים בגלל חוסר דווח, וכאשר הועד מנצל את המצב הקיים בצורה שכזו?
3. מה בעצם אומר החוק בעניין זה??
האם אני יכולה לקבל ממנו ציטוט?
מה ניתן לעשות במקרה כזה?
תודה רבה
חוקים בעניין ועד בית
מנהלים: יואב לוי, און צוק עורך דין, naftali imber
-
עו"ד רונן ליבוביץ
- מנהל פורום
תשובה
לדיירת שלום,
על פי התקנון המצוי בחוק המקרקעין (סביר להניח כי לבנין אין תקנון מוסכם וגם במידה ויש אין הוראה סותרת לגבי נושא החשבונות כמפורט בתקנון המצוי) על הגזבר להביא איתו את פנקס ההכנסות וההוצאות לרבות קבלות ואסמכתאות לאישור האסיפה השנתית. מדי חצי שנה על הגזבר לערוך דו"ח כספי, כאשר בעל דירה יכול בכל עת סבירה לעיין בדו"ח.
להלן יובא נוסח הסעיף בתקנון המצוי:
חשבונות (תיקון התשנ"ב)
16. (א) הגזבר יקבל חשבון לכל הוצאה, ימסור קבלה לכל הכנסה וינהל פנקס הכנסות והוצאות; הגזבר יביא לאישור האסיפה הכללית הרגילה את הפנקס וכן יביא עמו את החשבונות והקבלות שקיבל, העתקי הקבלות שמסר והמסמכים הנוגעים להם.
(ב) הגזבר יערוך דין וחשבון כספי אחת לששה חדשים; הדין וחשבון יכלול גם את פירוט ההשקעות של ההכנסות שהצטברו.
(ג) בעל דירה רשאי בכל עת סבירה לעיין בפנקס ההכנסות וההוצאות, בחשבונות, בקבלות ובמסמכים הנוגעים להם ובדין וחשבון הכספי.
(ד) הגזבר יפקיד את ההכנסות בחשבון בנק על שם הבית המשותף.
(ה) שנת הכספים של הבית המשותף תתחיל ביום 1 בינואר, ותסתיים ביום 31 בדצמבר של אותה שנה; שנת הכספים הראשונה תתחיל ביום רישומו של הבית בפנקס הבתים המשותפים ותסתיים ביום 31 בדצמבר הראשון שלאחר יום הרישום.
החוק אינו קובע חובת פרסום של הדו"ח בלוח המודעות למרות שראוי לעשות כן.
אשר לשאלתך השניה - את חייבת להמשיך ולשלם דמי ועד בית. במידה והנך סבורה שהועד אינו עושה מלאכתו נאמנה ואין פירוט באשר לגורל הכספים דלתך פתוחה להגיש תביעה נגד הועד אצל המפקח על רישום המקרקעין, אך בשום אופן אין לך זכות לעשות דין לעצמך ולא לשלם.
על פי התקנון המצוי בחוק המקרקעין (סביר להניח כי לבנין אין תקנון מוסכם וגם במידה ויש אין הוראה סותרת לגבי נושא החשבונות כמפורט בתקנון המצוי) על הגזבר להביא איתו את פנקס ההכנסות וההוצאות לרבות קבלות ואסמכתאות לאישור האסיפה השנתית. מדי חצי שנה על הגזבר לערוך דו"ח כספי, כאשר בעל דירה יכול בכל עת סבירה לעיין בדו"ח.
להלן יובא נוסח הסעיף בתקנון המצוי:
חשבונות (תיקון התשנ"ב)
16. (א) הגזבר יקבל חשבון לכל הוצאה, ימסור קבלה לכל הכנסה וינהל פנקס הכנסות והוצאות; הגזבר יביא לאישור האסיפה הכללית הרגילה את הפנקס וכן יביא עמו את החשבונות והקבלות שקיבל, העתקי הקבלות שמסר והמסמכים הנוגעים להם.
(ב) הגזבר יערוך דין וחשבון כספי אחת לששה חדשים; הדין וחשבון יכלול גם את פירוט ההשקעות של ההכנסות שהצטברו.
(ג) בעל דירה רשאי בכל עת סבירה לעיין בפנקס ההכנסות וההוצאות, בחשבונות, בקבלות ובמסמכים הנוגעים להם ובדין וחשבון הכספי.
(ד) הגזבר יפקיד את ההכנסות בחשבון בנק על שם הבית המשותף.
(ה) שנת הכספים של הבית המשותף תתחיל ביום 1 בינואר, ותסתיים ביום 31 בדצמבר של אותה שנה; שנת הכספים הראשונה תתחיל ביום רישומו של הבית בפנקס הבתים המשותפים ותסתיים ביום 31 בדצמבר הראשון שלאחר יום הרישום.
החוק אינו קובע חובת פרסום של הדו"ח בלוח המודעות למרות שראוי לעשות כן.
אשר לשאלתך השניה - את חייבת להמשיך ולשלם דמי ועד בית. במידה והנך סבורה שהועד אינו עושה מלאכתו נאמנה ואין פירוט באשר לגורל הכספים דלתך פתוחה להגיש תביעה נגד הועד אצל המפקח על רישום המקרקעין, אך בשום אופן אין לך זכות לעשות דין לעצמך ולא לשלם.
בכבוד רב
רונן ליבוביץ,עו"ד
רונן ליבוביץ,עו"ד
-
דיירת הבית
ועד
תודה לך על התשובה המפורטת.
מה היית מציע לעשות במקרה כמו שלי, שבו יש לי בעיה לגשת לועד לראות דוחות,
לשאר הדיירים (שרובם בשכירות) לא אכפת בכלל מזה, והאיש פשוט מנצל את המצב
ומחליט שהוא ייתן דוח רק אם יגיעו לביתו.....
תודה שוב.
מה היית מציע לעשות במקרה כמו שלי, שבו יש לי בעיה לגשת לועד לראות דוחות,
לשאר הדיירים (שרובם בשכירות) לא אכפת בכלל מזה, והאיש פשוט מנצל את המצב
ומחליט שהוא ייתן דוח רק אם יגיעו לביתו.....
תודה שוב.
-
דיירת הבית
ועד
דרך אגב, איני יכולה לדעת בכלל אם האיש עושה מלאכתו נאמנה.
לא יודעת בכלל על מה מוציאים את הכספים שמשלמים, וכמה כסף יש בכלל בקופה.
לא יודעת בכלל על מה מוציאים את הכספים שמשלמים, וכמה כסף יש בכלל בקופה.